Alpinism & escaladă

Secția de Alpinism și Escaladă a clubului Știința București este cea mai nouă secție sportivă a clubului nostru. A fost înființată în anul 2015 și într-o perioadă foarte scurtă de timp sportivii noștri au devenit campioni și vicecampioni ai României la această categorie sportivă.

Înainte să vă prezentăm campionii care luptă sub culorile Științei București, vă oferim o scurtă istorie a acestei minunate discipline sportive pentru a înțelege mai bine proveniența și dezvoltarea ei.

Escalada sportivă este strâns legată, din punct de vedere al originii, de alpinism. Acesta urmă constă în realizarea de ascensiuni dificile pe munți. Mobilul unei asemenea activități l-a constituit inițial atingerea unor vârfuri montane pe ruta cea mai facilă, iar apoi parcurgerea unor trasee din ce în ce mai greu abordabile. Caracteristica esențială a traseelor alpine o reprezintă lungimea mare a acestora, lucru care implică parcurgerea unei diferențe de nivel însemnate.

Cu timpul, o nouă formă de provocare a apărut în rândul practicanților de ascensiuni dificile: depășirea obstacolelor unei rute scurte, limitate la o singură lungime de coardă. Astfel, escalada s-a rupt pentru prima dată de alpinism, concentrându-se asupra scopului parcurgerii celor mai dificele pasaje de stâncă, situate în intervalul unei singure lungimi de coardă.

Escalada constă în cațararea pe un perete de stâncă (outdoor) sau pe un panou artificial (indoor), folosind propriile forțe. Obiectivul este să ajungi în vârf sau să termini un traseu predefinit fără să cazi.

Escalada este un sport complex care te solicită atât fizic, cât și psihic și de cele mai multe ori testeaza forța, rezistența, echilibrul și controlul mental al cățărătorului.

Practicarea escaladei necesită o combinație unică de echilibru și tenacitate mentală, rezistență și flexibilitate și îmbunătățeste concentrarea.

Boulderingul este o formă de cățărare întreprinsă fără asigurare, limitată la rute foarte scurte, astfel încât căderile să nu producă răniri foarte grave (pentru atenuare se utilitează saltele).

Boulderingul este cea mai pură, spectaculoasă și mai complexă formă de cațărare. Pentru că iți dezvolta o serie de aptitudini precum forța, concentrarea, dinamismul, controlul, tehnica, și, nu în ultimul rând, imaginația.

Este un sport care te păstrează în formă, fizic și psihic si care te împinge să îți depășești limitele. Partea și mai frumoasă este că această formă de exprimare devine un mod de viață. Această disciplină se poate practica de la cinci ani până la 70 de ani. Vârsta nu reprezintă un obstacol!

Acest lucru este demonstrat zilnic de cei șase sportivi legitimați în cadrul clubului Știința București:

  • Corciovei Silviu
  • Drăgoi Victor
  • Oliver Batar
  • Patrascoiu Radu
  • Ungureanu Daniel
  • Zaharia Ana-Maria

Rezultatele obținute de sportivii noștri, după numai un an de la fondarea secției, sunt excelente și le puteți analiza mai jos.

Ungureanu Daniel Campionatul Național de Escaladă Locul 1
Corciovei Silviu Campionatul Național de Escaladă Locul 2
Zaharia Ana-Maria Campionatul Național de Escaladă Locul 3