Interviu 7 May 2016
in Analize & interviuri

Profil de campion - De vorbă cu motociclistul Alexandru Băleanu

Profil de campion - De vorbă cu motociclistul Alexandru Băleanu

Fanilor le spun să dea like paginii noastre de facebook și să ne urmărească mereu cu atenție. Încercăm de fiecare dată să fim cei mai buni și să-i facem să fie mândri de noi. De asemenea, vreau să le urez colegelor noastre de la echipa de handbal a clubului Știința multă baftă la barajul pentru promovarea în Liga Națională!

Alexandru Băleanu este cel mai experimentat pilot al secției de Enduro a clubului nostru și este, totodată, sportivul care a adus primul titlu de campion național pentru secția de motociclism, în anul 2013. Prezent la Enduro Panorama Ghelari (etapa a doua a campionatului național de Hard Enduro), Alex a acordat un interviu în exclusivitate site-ului nostru și a rememorat începuturile carierei sale.

Felicitări Alex pentru realizările de până acum. Fanii noștri vor să te cunoască mai bine. În primul rând sunt interesați de începuturile carierei tale. Când te-ai apucat de Enduro?

Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase. Și pentru mine este o plăcere deosebită să discut cu fanii Știința prin intermediul site-ului. Povestea mea e simplă. M-am apucat de Enduro în 2007-2008. Inițial am concurat la motociclism viteză, dar aveam nevoie de un buget foarte mare. Așa că m-am reorientat și am ales Enduro. Îmi plăcea foarte mult să merg cu motorul și am considerat că acest sport este mai potrivit pentru mine.

Îți mai aduci aminte prima motocicletă de Enduro?

Da, îmi aduc perfect aminte. Am vândut motocicleta de stradă pe care o dețineam pentru a-mi achiziționa una de Enduro, cu care ulterior am participat la concursuri. Ce vremuri! A trecut repede timpul! Cum ți-a venit ideea asta de a te apuca de Enduro? Mi-a plăcut de mic motociclismul, am avut în sânge această pasiune, însă abia la 29 de ani am reușit să mă apuc cu adevărat de acest sport. Abia atunci mi-am permis să îmi achiziționez o motocicletă și să mă apuc de treabă.

Prima cursă ți-o amintești?

Cred că în 2009 la Buzău a fost prima cursă la care am participat. Am ieșit pe locul 6-7 și am participat la clasa cea mai mare. Nu aveam deloc experiență de concurs, însă am reușit să fac o cursă bunicică...

Anii au trecut ca flama și astăzi ești cel mai experimentat rider de la Știința București. Dacă ar trebui să faci o retrospectivă a acestor ani, care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai din acest sport?

Enduro este un sport cu o dinamică foarte mare și te întâlnești cu lucruri noi la tot pasul. Peisaje noi, obstacole diferite, participanți și așa mai departe. Toate aceste ingrediente devin amintiri foarte importante pentru orice rider. Probabil de-asta și practic acest sport. Ca să îți răspund punctual la întrebare, cred că amintirea cea mai frumoasă este din 2013, când am reușit să devin campion național. A fost o încununare a muncii mele, având în vedere că m-am apucat foarte târziu de acest sport.

Ai strâns o mie de căzături până în acest moment?

(Râde) Bănuiesc că da. Cred că le-am și depășit. Sunt căzături, important este să nu se lase cu urmări. Acesta este sportul. Terenul este mereu variat, câteodată plouă foarte mult, devine totul foarte greu.

Ce model de motocicletă preferi să conduci?

Concurez cu o motocicletă KTM. Aș opta tot pentru un KTM un model 200 sau 250. Sunt niște motociclete foarte bune pentru Hard Enduro.

Revenim în prezent. Cum a fost ziua a doua de competiție la Panorama Ghelari (etapa a doua a campionatului național)?

A fost foarte bine și toată echipa de la Știința a trecut cu bine linia de sosire. Eu am avut o pauză competițională de un an și s-a simțit acest lucru. Cursa în sine a fost foarte grea din cauza ploii. Terenul a fost foarte alunecos. Eu am avut ceva probleme cu motocicleta. Frâna de pe roata din spate nu a funcționat, însă am reușit să o remediez 30% și să pot să continui cursa.

Ți-au fost testate limitele în această cursă?

Nu, sunt obișnuit. Am concurat mereu la aceeași clasă. Ce a fost mai greu, a fost să lupt cu propriul corp. Nu sunt încă pregătit la capacitate maximă și acest lucru se simte.

Cum au fost peisajele?

Sunt peisaje magnifice în această zonă. Ghelariul este o localitate de vizitat. Am mers pe coamă, am trecut prin zone superbe și abia aștept să revin aici. Sunt curios să văd cum vor fi și următoarele două zile de competiție. Am o presimțire că peisajele vor fi și mai frumoase.

Per total cum te-ai simțit aici, la Enduro Panorama Ghelari?

Foarte bine. Eu în general stau mai mult cu stafful nostru și ne simțim ca în familie.

Știu că ai un băiețel de zece luni. Cum vei reacționa dacă peste ani îți va spune că vrea să practice Hard Enduro?

Dacă va simți ceva pentru acest sport, bineînțeles că îl voi încuraja și îl voi motiva să practice Enduro. Trebuie să începi de la o vârstă foarte fragedă pentru a deveni foarte bun. Sunt sigur că voi avea discuții cu soția, pentru că este un sport dur și periculos. Cred însă că ar trece peste acest lucru, dacă l-ar simți încântat si dornic pe fiul nostru să practice Enduro.

Dacă acest interviu va fi citit de un puști care vrea să practice Enduro și să devina campion național, ce sfat i-ai da?

I-aș spune că trebuie să muncească mult și să fie serios și să se antreneze foarte mult. Enduro este un sport care necesită un antrenament fizic și psihic intens. În plus să nu uite că are nevoie și de susținere materială.

La final ai un mesaj pentru fanii Știința?

Fanilor le spun să dea like paginii noastre de facebook și să ne urmărească mereu cu atenție. Încercăm de fiecare dată să fim cei mai buni și să-i facem să fie mândri de noi. De asemenea, vreau să le urez colegelor noastre de la echipa de handbal a clubului Știința multă baftă la barajul pentru promovarea în Liga Națională! Cred din inimă că vor reuși, dacă vor fi puternice și se vor concentra la maximum în fiecare meci!

Mulțumim, Alex! Multă baftă în continuare la Enduro Panorama Ghelari!

Carte de vizită:

  • Nume: Alexandru Traian Băleanu

  • Data nașterii: 19 noiembrie 1980

  • Zodia: Scorpion

  • Clasa la care concurează: profesioniști

  • Studii: Management și marketing la Universitatea Constantin Brâncoveanu din Râmnicu Vâlcea.

  • Palmares: campion național în 2013