Interviu 26 Feb 2018
in Analize & interviuri

Bogdan Bratosin: „Îmi doresc foarte mult să promovăm și să facem performanță!”

Bogdan Bratosin: „Îmi doresc foarte mult să promovăm și să facem performanță!”

Jucătorul nostru de volei are planuri mari alături de Știința București. „Vreau să creștem de la antrenament la antrenament. Să fim mai buni, apoi vom vedea ce se va întâmpla. Îmi doresc foarte mult să promovăm și să facem performanță!”

Dacă stai de vorbă cu Bogdan Bratosin, unul dintre cei mai titrați jucători ai secției noastre de volei, ai senzația că discuți cu un sportiv atipic pentru România. Citește multă psihologie, se antrenează ca la carte, își iubește familia și nu pierde nopțile, iar în timpul liber cochetează cu modellingul. Bogdan Bratosin a adus valoare și echilibru odată cu transferul la echipa antrenată de George Carpen. Experiența lui uriașă se vede la fiecare atingere de minge și la fiecare săritură atent calculată. Nu se menajează niciodată și vrea să dea înapoi comunității o parte din experiența sa. Despre toate acestea și cum s-a apucat de volei în copilărie, veți citi în rândurile următoare. Astăzi facem cunoștință cu voleibalistul Bogdan Bratosin...

 

 

Cum s-a apucat Bogdan Bratosin de volei?
Este o poveste foarte interesantă. Sunt născut în Buzău și prin clasa a patra profesorul de sport a venit să facă selecție la noi în clasă. Cei înalți aveau prioritate și cum eram printre cei mai înalți, m-a ochit imediat. Din prima m-a atras sportul. În aceeași perioadă făceam și fotbal și mergeam în paralel la antrenamente. La fotbal mă duceau părinții dimineața, la volei mergeam singur seara.  Aveam doua-trei antrenamente pe săptămână.  Am renunțat la fotbal după câteva luni,  în momentul în care am decis cu prietenii mei de la bloc că mergem cu toții la volei.

 

Care a fost parcursul carierei tale apoi?
Am evoluat pentru echipa din Buzău, apoi am făcut pasul spre seniori. Am urmat cursurile liceului de chimie C.D. Nenițescu din Buzău și acolo am avut mult sprijin. Eram o clasă mixtă, dar cu mulți voleilbaliști. Cu o parte din ei mai țin legătura, cu alții s-au rupt firele. Prin clasa a 11-a am debutat la seniori, apoi am promovat în prima Ligă. Tot atunci am ales să plec la Cluj. Echipa de volei din Cluj îmi oferea un contract mai bun și posibilitatea de a urma o facultate. Nu am regretat niciodată pasul făcut, mai ales că acolo am cunoscut-o pe soția mea. Am stat cinci ani la Cluj, am obținut locul al 5-lea în campionat, apoi am primit o ofertă de la Universitatea Craiova. Am plecat în Bănie cu prietena mea.

Am stat doi ani la Craiova.  Am participat în Challenge Cup (n.a. a treia cupa europeană ca valoare în volei) și în CEV Cup (n.a. a doua competiție intercluburi la volei) și ne-am clasat cu echipa pe locurile doi și pe locul patru. La Craiova am fost vicecampion național. Apoi am ajuns al CSM București.

Aș recomanda oricărui sportiv din România să încerce o experiență afară!”

Cât ai stat la CSM și cum a fost experiența de-acolo?
Am stat un an și jumătate la CSM București. Orice experiență este faină pentru că din ea înveți. Bună sau rea, sigur ai ceva de învățat, primești câte o lecție. Aici a fost  una mai puțin plăcută, dar a fost o lecție. Am participat în Cupa Balcanică și am luat locul doi, iar în campionat ne-am clasat pe locul cinci. Îți aduc aminte că pe vremea aceea CSM-ul se bătea la retrogradare, deci locul cinci nu era un rezultat rău.

După experiența de la CSM am ajuns în Germania, la o echipă dintr-un orășel situat lângă Nürnberg. Am văzut acolo că lucrurile simple, fac marile diferențe. Nu este vorba mereu despre bani. Este vorba de organizare, de promovare. În plus este și o altă mentalitate. Echipa evolua în Liga a doua și obiectivul era promovarea.  Nu aveau limită la numărul de sportivi străini legitimați, dar mentalitatea lor era să promoveze autohtonii.

Aș recomanda oricărui sportiv din România să încerce o experiență afară! Te schimbă foarte mult acest lucru, îți schimbă viziunea. Revenind la echipa din Germania, nu am apucat să debutez pentru ea. Unul dintre sponsori s-a retras și toți străinii au plecat acasă. M-am întors în București.

 

Și așa ai ajuns la Știința București...
Exact. M-am întors în București și m-am alăturat proiectului Știința București. Am cunoscut stafful, am cunoscut conducerea clubului și mi-am dat seama că sunt cu toții oameni serioși care vor să facă performanță. Îmi doresc foarte mult să promovăm și să facem performanță. Vreau să creștem de la antrenament la antrenament. Să fim mai buni, apoi vom vedea ce se va întâmpla.

 

Ai avut vreun motto în viață după care te-ai ghidat?
Dă tot ce ai mai bun în orice situație. Fă totul indiferent de situație.

 

Ce calități apreciezi la un coechipier?
În primul rând să fie muncitor, în al doilea rând să fie profesionist și în al treilea rând să aibă caracter. Peste toate acestea aș adăuga educația.

 

Dacă ai alege trei-cinci adjective care să îl descrie pe Bogdan Bratosin, care ar fi acelea?
Curajos, muncitor, educat, disciplinat și cu caracter.

 

Ce îți propui să realizezi în viață?
Vreau să las ceva în urma mea, așa cum și eu la rândul meu am primit ceva de la lumea din jur. Vreau să dau înapoi naturii, așa cum este normal. Încerc să ofer și în volei și în fitness (n.a. Bogdan Bratosin este Personal Trainer la World Class Park Lake) expertiza mea și noțiunile care cred că sunt importante.

 

Cum arată vacanța ideală pentru tine?
Am trăit-o în luna de miere. Mi se pare mai puțin importantă locația. Și neaparăt să am și cățeii cu mine.  Apropo, în clasa a patra am primit aceeași întrebare  de la o nouă învățătoare pe care o aveam.  Eu fiind printre primii la catalog am fost întrebat unde văd vacanța ideală. Și i-am răspuns rapid: Veneția. Nu fusesem și nici n-am fost încă, dar mi-aș dori să ajung. Văzusem niște imagini cu gondolele și știam că este un oraș romantic. Am rezonat puternic cu el.

 

„Dacă aș fi antrenor la o echipă, prima mișcare pe care aș face-o ar fi să aduc un psiholog la echipă.”

 

La ce eveniment istoric ți-ar fi plăcut să participi?
Când vine vorba de istorie îmi aduc aminte de un eveniment recent: de funeraliile Regelui Mihai. Legat de întrebarea ta, cu siguranță ar fi ceva din istoria României, un eveniment major. Mi-aș dori să schimb ceva la România care este acum.

 

Cum te relaxezi după antrenamentele solicitante?
Poate este surprinzător pentru mulți, dar chiar în timpul antrenamentelor găsesc o relaxare. Este o deconectare de la viața cotidiană. Să nu uităm că trăim în București și aici este tot timpul o agitație permanentă. Când sunt acasă îmi place foarte mult să stau cu familia și cu cei doi căței Shitzu, Oscar și Dante, pe care îi avem. În al doilea rând îmi place să ascult muzică, în funcție de starea pe care o am.   Îmi place foarte mult să citesc, în special cărți de psihologie.

 

Că ai deschis subiectul acesta. Care este ultima carte citită?
Chiar acum citesc Psihologia Sportului de Performanță, scrisă de psihologul Marius Crăciun. Chiar am avut ocazia la Cluj să lucrez cu domnul Crăciun și a fost experiență pe care o recomand tuturor sportivilor. Dacă aș fi antrenor la o echipă, prima mișcare pe care aș face-o ar fi să aduc un psiholog la echipă. Chiar avem nevoie! Psihologul te echilibrează foarte mult. La Cluj am avut primul contact cu un psiholog la echipă, dar eram prea tânăr și nu înțelegeam cât de mult de ajută. Am avansat în vârstă și am simțit nevoia unui psiholog sportiv. M-a ajutat să mă dezvolt personal și să-mi conturez clar o viziune pentru sport.

 

Care este cea mai importantă lecție de viață pe care ai învățat-o?
A fost de la ultima echipă, de la CSM București. Aceasta a fost cea mai importantă lecție de viață. Am învățat că întotdeauna este important să te dezvolți, să treci peste anumite hopuri în viață, să fiu mai calm, să muncesc mai mult, să fiu mai ambițios. Toate acestea s-au amplificat după experiența pe care am avut-o.

 

Dacă ar trebui să pleci pe o insulă pustie și poți lua cu tine o singură valiză. Ce ai pune în ea?
Echipamentul de sport și o carte. Asta dacă nu pot băga câinii în valiză (râde cu lacrimi).

 

Ești fanul cuiva?
Sunt fan al unor mentalități sănătoase așa cum au Simona Halep sau Gheorghe Hagi.

 

Dacă ai putea să alegi o personalitate planetară, cu cine ai alege să te întâlnești?
Sunt foarte mulți. Dacă vorbim de personalități actuale, mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu Oprah Winfrey.  Chiar am ascultat recent ultimul ei discurs și m-a impresionat. Cred că aș avea foarte multe de învățat de la ea.

 

Ai cochetat cu modellingul. Ce ne spui despre asta?
În perioada cînd evoluam la Cluj am fost curtat de o agenție de modelling.  Am avut câteva shooting-uri și am participat la Summer Week la Mamaia pentru Cătălin Botezatu. Se întâmpla prin 2012. Am fost pus în situația de a alege între modelling și volei.  În acel moment colaborarea s-a oprit. Acum jumătate de an o agenție din București mi-a propus să fac două reclame pentru niște companii foarte mari.  Am acceptat și se anunță și în 2018 alte proiecte interesante.

 

 Carte de vizită:

 

Nume: Bogdan Constantin Bratosin

Data nașterii: 15 mai 1989

Zodia: Taur

Înălțime: 1,94 cm

Greutate: 93 kg

Post pe care evoluează: Secund

Număr pe tricou: 1

Familie: căsătorit cu Roxana, doi câini – Oscar (zece ani) și Dante (șase ani).

Frați: un frate mai mic

Studii: Facultatea de Științe Economice la Cluj, Master în Managementul Afacerilor

Facultatea de Educație și Sport (student în anul I)

 

Bogdan Bratosin despre volei: „Am jucat volei pe zăpadă, pe nisipi și sală. Urmează să joc pe apă și am rezolvat cazul!”

 

Autor: Edward Stănescu

Credite foto: Sabin Malișevschi