Interviu 19 Mar 2018
in Analize & interviuri

Interviu cu Claudia Dinu: „Cursele internaționale sunt cele mai frumoase experiențe!”

Interviu cu Claudia Dinu: „Cursele internaționale sunt cele mai frumoase experiențe!”

Atleții Claudia Dinu, Robert Necula, Irina Constantinescu și antrenorul Ioan Moisa vor pleca luni la Valencia la campionatul mondial de semimaraton

Are 1 metru și 66 de centimetri înălțime și fuge de rupe pământul. Aleargă 10 kilometri în 37 de minute și 56 de secunde și te face să te întrebi de unde mâna asta de om drăgălaș are atâta forță?! Numai inimă! Claudia Dinu este una dintre cele mai bune atlete de maraton și semimaraton din țară și ne bucurăm că aleargă de anul trecut sub culorile Științei București. Claudia alături de colegii săi, Robert Necula, Irina Constantinescu și antrenorul Ioan Moisa vor pleca luni la Valencia, unde vor concura la campionatul mondial de semimaraton. Profităm de prilej și vă prezentăm astăzi un interviu cu una dintre valorile Științei București.

Bună, Claudia! Cum decurge pregătirea pentru Campionatul Mondial de Semimaraton de la Valencia? Noi suntem în perioada de pregătire pentru maraton și naționale. Această competiție este o verificare pentru următoarea competiție care va fi maratonul de la Rotterdam din data de 8 aprilie. Obiectivul acolo este îmbunătățirea performanței la maraton. Legat de cursa din Valencia vă pot spune că voi pleca cu colegii de la Știința București: Robert Necula, Irina Constantinescu și antrenorul nostru Ioan Moisa. Competiția este binevenită pentru că aici se vor întâlni cei mai buni alergatori din lume. Toți vin aici cu același gând să scoată personal best la această probă.Va fi o mare onoare să fim acolo și sigur va fi și o experiență unică pentru fiecare dintre noi. Traseul și competitorii ne vor ajuta sa ne îmbunătățim performanțele.

Cu ce gânduri mergi acolo? Valencia nu este prima cursa internațională, am mai participat și anii trecuti. În 2017 am cucerit locul 1 la semimaratonul din Olympia (loc isoric în Grecia, unde se aprinde torța olimpică) și locul 3 la semimaratonul din Fiumicino (Italia). Cursele internaționale sunt cele mai frumoase experiențe! La aceste competiții ai șansa să alergi cu cei mai buni și să te motiveze să îți scoti și tu cel mai bun timp pe această probă. La Valencia mă duc cu gândul de a-mi îmbunătăți timpul pe aceasta probă și de a mă clasa pe un loc cât mai bun în echipa națională.

Ce fel de exerciții trebuie să facă un atlet care aleragă la semimaraton? Un atlet care se pregătește pentru semimaraton aleargă în medie 500-600 km pe lună. Fac în medie 300 de km de alergare la un ritm moderat, 200 km la intensitate mare, alergari pe teren variat, fartlek. Exerciții din școala alergării înainte de alergare pentru dezvoltarea forței.

Spune-ne puțin povestea ta. Când te-ai apucat de atletism? Pasiunea pentru sport s-a născut de mai bine de șase ani, am început să merg în sala de fitness, apoi ieșeam si alternam cu o alergare în timpul liber din dorința de a mă menține mai sănătoasă, să obțin un corp mai tonifiat și să mă simt mai bine.

M-am îndrăgostit de alergare după participarea la câteva concursuri de semimaraton, apoi mi-am luat acest hobby în serios. Am apelat la un antrenor de maraton pentru a avea rezultate mai bune fără să mă gândesc cât de departe pot ajunge. În copilărie am fugit de sport, iar în școala nu am fost atrasă de sport din cauza lipsei de implicare a profesorilor și a orelor neatrăgătoare. Dar consider că niciodată nu e prea târziu să îți descoperi o pasiune ce poate fi adusă la un nivel inalt.

Ai avut vreun moment de cumpănă, mai greu, în care te-ai gândit să te lași de sport? Momente grele au intervenit câteodată din cauza acumulării oboselii, pentru că sunt studentă și am și un job. Câteodată s-a mai resimțit oboseala. Niciodată nu am încetat să îmi doresc să continui ceea sa fac, ce îmi place, ba din contră mă motivează să devin mai puternică și să răspund mai ușor provocărilor.

Ce obiective ai pe termen lung? Ca obiective, urmăresc să aduc rezultate bune clubului. Îmi doresc câștigarea unor competiții internaționale, să obțin timpi cât mai buni pe proba de maraton.

Ce ne spui despre transferul tău la Știința. Cum decurge colaborarea cu clubul nostru? La acest club m am înscris odată cu înființarea secției de atletism anul trecut. Împreună vom face primii pași spre performanța și sper că voi aduce prestigiu clubului prin performanțele pe care le voi avea.

Ce sfaturi ai pentru iubitorii de sport, care vor să facă mișcare și să alerge? Mișcarea nu numai că te ajută să îți îmbunătățești forma fizică, dar și starea psihică. Consider că prin practicarea unui sport devii mult mai optimist, mai rezistent fizic și psihic. Sportul, mai ales alergarea, te ajută să te relaxezi, să te destinzi și să vrei să îți depășesti limitele. Oricine poate ajunge sa alerge un maraton prin voință și perseverență, iar alergarea asta iți oferă. Trebuie doar să ai rabdare cu tine și să începi ușor!

Mulțumesc și multă baftă la Valencia!

Carte de vizită: Nume: Claudia Betrice Dinu Data nașterii: 14.09.1989 Zodie: Fecioară Studii: Facultatea de Relații Publice SNSPA, în curs Facultatea de Educație Fizică și Sport - Spiru Haret Înălțime:1,66 cm Probe la care concurează: maraton / semimaraton
Palmares: Proba de maraton: medalie de argint la Campionatul Național de Maraton Bucharest Marathon, cu timpul 3:02:06 Semimaraton: Locul 2 la naționale în cardul OMV Bucharest Half Marathon, cu timpul 1:22:39 Proba de 10.000 metri: Locul 3 la naționale în cadrul competiției Bucharest International 10 k, cu timpul 37:56.

Autor: Edward Stănescu