Interviu 5 May 2017
in Analize & interviuri

Ionuț Bâscoveanu: „Nu ne este frică de nimeni la Turneul Final U18!”

Ionuț Bâscoveanu: „Nu ne este frică de nimeni la Turneul Final U18!”

Interviu exclusiv cu antrenorul Ionuț Bâscoveanu realizat înaintea meciurilor de la Turneu Final U18.

Mai puțin de 24 de ore până la startul turneului final U18. O terasă cochetă în complexul studențesc Agronomie. Antrenorul Ionuț Bâscoveanu tocmai a terminat antrenamentul cu echipa sa. Ne așezăm la o masă retrasa și stabilim ultimele detalii ale interviului. Pe fundal rulează o melodie veche care în anii 2000 rupea toate topurile. Îmbrăcat lejer, cu triocul cu „Bufnițele din Regie” și cu un șort Jordan, carismaticul antrenor al Științei acceptă de la început să discutăm deschis, cu toate cărțile pe față, despre activitatea din ultimele șapte luni desfășurată la echipă. Nu ezită nici o secundă să își laude elevii. „Sunt foarte, foarte mândru de ei! Au muncit din greu sa ajungă aici.”

Deși are deja trei titluri de campion național în palmares și este unul dintre cei mai titrați tineri antrenori din România, Ionuț Bâscoveanu rămâne modest. „Visul meu este să-i ajut pe copiii aceștia să se dezvolte cât mai mult și să ajungă la cel mai înalt nivel baschetbalistic!”

Discuția curge de la sine și minutele trec rapid. Vă invităm să citiți în rândurile care urmează interviul complet cu antrenorul Ionuț Bâscoveanu și vă așteptăm sa îl susțineți la meciuri în perioada 06-10 mai 2017.

Ai deja trei titluri de campion național în palmares. Ai cucerit recent titlul la U20 și ești deja unul dintre cei mai titrați tineri antrenori din România. Este o motivație suplimentară pentru tine acum să cucerești un nou titlu la categoria Under 18 masculin?

Ar fi un lucru ideal pentru noi! Important este să ne concentrăm și să ne vedem de treabă. Am lucrat și ne-am antrenat corect și ca rezultat ar putea veni încă un titlu sau cel puțin o medalie la categoria Under 18.

Ce obiective avem la acest turneu final organizat de 4 Sports în Sala Agronomia din București?

Obiectivele de la începutul sezonului au fost să creăm o echipă competitivă. Am lucrat destul de bine și copiii au crescut în valoare. Am reușit acest lucru și, pe deasupra, chiar ne gândim la o medalie.

Te așteptai la acest lucru atunci când ai decis să vii la Știința București?

La începutul sezonului, recunosc că obiectivul meu și al staff-ului a fost să creăm o echipă competitivă și să îi ajutăm pe acești copii să se dezvolte, fizic, tehnic și tactic. Mai puțin ne-am axat pe rezultatele imediate. Ele au apărut ca o consecință a muncii desfășurate corect. Departe de mine gândul de a fi deja campioni și la U18. Mai avem de muncit la acest turneu final. Mai sunt cinci meciuri foarte grele.

Acum vii din postura aceasta de campion național U20. Există o presiune suplimentară pe umerii tăi?

În nici un caz. În continuare mă gândesc că avem în față niște echipe foarte bune: 4 Sports – campioni naționali en-titre, Steaua – vicecampioni, Aurel Vlaicu – o echipă foarte puternică, U Cluj-Napoca, iar noi suntem o echipă nou formată, care vine din urmă. Sperăm să fim cât mai sus plasați la final.

La ce te aștepți din partea adversarilor? Te cunosc destul de bine, te-au urmărit la U20.

Să zicem că ne cunoaștem destul de bine. În decursul anilor cam astea au fost echipele care au participat la fazele finale ale competițiilor. Fiecare antrenor își crează propria strategie la fiecare meci. Din punctul meu de vedere, diferența o vor face jucătorii.

Spuneai mai sus de 4 Sports, de Steaua, de Cluj, de Vlaicu. Din punctul tău de vedere care crezi că este cel mai periculos adversar pentru noi?

Cel mai periculos adversar pentru noi suntem chiar noi înșine, în acest moment. Nu ne este frică de nimeni. Depinde doar de noi cât de motivați vom intra în teren ca să facem meciuri cât mai bune.

Care este starea de spirit în echipa noastră cu 24 de ore înainte de turneul final?

Băieții sunt montați, sunt motivați, dar în același timp simt și un pic de trac. Cei mai mulți dintre ei nu sunt obișnuiți cu această presiune de turnee finale. Mulți dintre ei sunt veniți din alte programe unde n-au avut această șansă de a juca în fazele superioare ale competiției. În același timp avem și câțiva jucători cu foarte mare experiență.

Astăzi te-am urmărit cu mare atenție la antrenament. Jucătorii răspund incredibil de bine și din exterior ai senzația că se naște ușor-ușor o mare echipă. Ai pregătit ceva special pentru aceste meciuri de la turneul final?

Nu am pregătit nimic special. Am lucrat exact ca și până acum, doar că ne-am pregătit să nu avem eventuale surprize din partea adversarilor. Cum spuneai și tu, jucătorii sunt foarte receptivi. A fost un an foarte greu pentru că am avut mulți jucători fără experiență, dar au muncit din greu. Pentru asta sunt foarte, foarte mândru de ei. Au avut tăria și caracterul să meargă mai departe, deși în aceste șapte luni de pregătire i-am scos în permanență din zona de confort și le-am testat limitele. Ce m-a surprins a fost ca majoritatea a rezistat. Fizic și psihic.

Apropos... cum alegi numele schemelor de joc? De unde te inspiri?

Le decid împreună cu echipa și alegem nume ușor de digerat și de ținut minte. Se leagă în mare parte de sistemul respectiv de joc.

Dacă tot te-am prins acum la interviu și discutăm cu toate cărțile pe față, spune-mi cum decurge colaboarea cu Adi Filovici? Din exterior pare că vă completați foarte bine, iar tu lași senzația că vrei să crești un nou antrenor. Este Adi secundul pe care ți-l doreai?

În primul și în primul rând acesta a fost obiectivul meu. Am vrut să lucrez cu un antrenor tânăr, un antrenor care are dorința să facă meseria aceasta. Iar Adi Filovici este unul dintre acei antrenori care provin din rândul foștilor jucători. A avut contact cu prima divizie și este un antrenor care vine din rândul conducătorilor de joc. Deci, este isteț! Este un antrenor care combină foarte bine meseria de antrenor secund cu cea de preparator fizic. Are un mare avantaj cu acest lucru și este un tip care va avea un viitor frumos dacă se ține de treabă.

Interesantă descrierea pe care i-ai făcut-o. De unde dorința asta de a forma alți oameni? Simți că ai ajuns la nivelul acela de maturitate prin care vrei să dăruiești din cunoștințele tale?

Da, în mare parte așa este. Am avut marele noroc să lucrez cu niște antrenori foarte buni și m-am bucurat de acest lucru. Am avut șansa să lucrez la Steaua cu Niksa Bavcevic și a fost un antrenor care s-a deschis în fața mea și mi-a împărtășit foarte multe idei și foarte multe cunoștințe. De aceea simt că și eu aș putea să fac cu altcineva același lucru. Nu neapărat în ideea de a-l forma și de a-i deschide un drum, ci doar de a-l ajuta să își pună ideile în ordine și de a-și crea propria filosofie. Cred că suntem indivizi cu o amprentă unică și fiecare trebuie să aibă propria lui filosofie. Nu trebuie să copiem pe nimeni. Ca să îți răspund la întrebare, colaborarea este foarte bună. Este un tip deschis, open-minded.

Cum ți se pare supranumele ales echipei: Bufnițele din Regie?

Mi se pare o chestie foarte tare pentru că în ultimii ani în România nu știu dacă au existat două-trei echipe care să fi avut o asemenea explozie în marketing. De altfel, un lucru destul de normal și în baschet. În Statele Unite fiecare echipă își leagă numele de câte o imagine. Eu am fost unul dintre cei care au pus bazele clubului BC Laguna Sharks și am făcut această asociere între Laguna și Sharks. Revin, este o chestie foarte tare și ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că v-ați ocupat de marketing în mod profesionist. A fost un boom. Toată lumea mi-a spus: „Ce marketing tare aveți. Ce bine vă merge. Vedem bufnițele prezente peste tot.” Felicitări!

Că tot a venit vorba de marketing și de social media... Postările despre tine „fac” niște cifre incredibile. Au fost postări care au avut și peste 20.000 de vizualizări, iar interacțiunea fanilor a fost foarte mare. Când îți faci și un profil de Facebook, că pe Instagram ești destul de activ?

Instagramul mi se pare o chestie mai private așa. Facebook-ul a luat o amploare mult mai mare. Mi se pare mai mult o chestie comercială. Pentru Știința este perfect. Pentru mine, nu. Sincer, nu prea am timp și nu mă prea pasionează chestia asta. Am alte obiective în acest moment.

Nu te gândești că te-ar ajuta puțin pe partea de branding personal?

Deocamdată, imaginea mi-o construiesc prin ceea ce fac în teren și prin ceea ce le ofer jucătorilor în cadrul acestui proiect.

Legat de jucători, am auzit o afirmație interesantă la unul dintre meciurile tale. Eram infiltrat așa, incognito, în tribuna oficială și cineva spunea: „Mă uit la echipa aceasta a Științei și parcă este construită după chipul și asemănarea lui Ionuț Bâscoveanu. Jucători bine aleși, înalți, cu mână bună de-afară, cărora le place foarte mult ofensiva, care driblează bine, dar cu apărarea mai lejer.” Ce părere ai?

Ca jucător este adevărat. Eram un jucător căruia îi plăcea mai mult în ofensivă, dar ca antrenor pun foarte mult accent pe partea de apărare. Mă interesează foarte mult defensiva și mi-am schimbat filosofia.

Te aștepți la o sală plină la meciurile noastre?

Cred că vor veni mulți oameni să vadă acest turneul final Under 18. Din punctul meu de vedere este un turneu important de juniori la care participă mulți copii talentați. Cred că din această generație vor apărea foarte mulți jucători în prima ligă.

Ce mesaj ai pentru suporterii „Bufnițelor din Regie”?

Îi așteptăm să fie trup și suflet alături de băieți! Hai Știința!

Mulțumim pentru interviu și multă baftă! #YesWeCanDoItAgain

Carte de vizită:

Nume: Ionuț Andrei Bâscoveanu

Data nașterii: 09.02.1980

Zodia: Vărsător

Când a început baschetul: Ionuț Bâscoveanu a început baschetul la CSS 3 Steaua în 1992. Primul antrenor a fost Valerian Netolitzchi.

Familie: căsătorit

Echipe la care a activat ca jucător: Steaua București, BC Târgoviște, Vega Soced, Rompetrol București, BCM Pitești, CS Otopeni și ultima oară la Steaua București.

Echipe la care a activat ca antrenor: BC Laguna, Steaua București, Știința București.

Jucător preferat: Milos Teodosic și Paul George.


Credite foto: Sabin Malisevschi

Autor: Edward Stănescu