23 Feb 2017
in Baschet

Pariu pentru viitorul baschetului românesc

Pariu pentru viitorul baschetului românesc

Astăzi a avut loc prima conferință de presă a secției de baschet a clubului Știința București.

La sediul Federației Române de Baschet a avut loc astăzi prima conferintă de presă a secției de baschet a Clubului Sportiv Universitar Știința București prin care oficialii noștri au prezentat rețeta de succes pe care o propun pentru viitorul baschetului românesc.

Organizată în stilul marilor echipe occidentale, întâlnirea cu jurnaliștii a atras atenția de la început prin abordarea total diferită pe care CSU Știința București a adus-o în fenomen. Luminile, sonorizarea, elementele de signalistică, prezentarea sponsorilor și întreaga amenajare au însuflețit clădirea din Bulevardul Basarabia.

Invitați speciali ai evenimentului au fost doamna Claudia Georgescu, directorul Federației Sportului Școlar și Universitar (FSSU), domnul Horia Păun – președintele Federației Române de Baschet (FRB), domnul Victor Mihăilescu – directorul Clubului Sportiv Universitar Știința București și domnul Vasile Gîlcă, managerul secției de baschet.

Cuvântul de deschidere a aparținut directorului clubului Știința București care a punctat pe scurt bogata istorie a echipei care i-a avut legitimați, de-a lungul timpului, sportivi celebri precum Ion Țiriac, Alin Savu (baschet) și Cristian Gațu (handbal). Mai departe managerul clubului nostru a discutat despre problemele cu care se confruntă sportul universitar în acest moment, dar a punctat și filosofia pe care o implementează la Știința București. „Accentul se pune pe latura duală, educație&sport. Nu ne interesează să avem rezultate imediate, ci ne dorim să fim un club formator care trimite mai departe jucătorii către loturile naționale ale României. Dorința noastră este să avem cât mai mulți jucători la prima reprezentativă în viitorul apropiat”, a concluzionat Victor Mihăilescu.

Vasile Gîlcă, unul dintre creatorii acestui proiect, a discutat despre obiectivele pe care și le propune în următorii cinci ani și despre stafful profesionist pe care îl are la dispoziție. „Alături de noi în acest proiect au venit cei mai valoroși tineri jucători din România, mare parte dintre sportivii noștri fiind selecționați în loturile naționale de juniori. Am reușit să conturăm un staff extrem de puternic, așa cum au marile echipe de-afară. Avem specialiști petru fiecare departament în parte și încercăm să asigurăm cele mai bune condiții pentru jucătorii noștri, astfel încăt să fie preocupați de antrenamente și de școală. Avem alături de noi antrenori cu mare experiență, psihologi, nutriționiști, medici, kinetoterapeuți, preparatori fizici, antrenori, specialiști pe partea de marketing și comunicare. Pariul nostru pe care îl lansăm astăzi, aici, în fața dumneavoastră, este ca în campania pentru EuroBasket 2021 să avem cât mai mulți jucători în echipa națională care au trecut pe la Știința București.”

Doamna Claudia Georgescu, directorul FSSU, a lăudat inițiativa clubului Știința București de a forma un centru de excelență și a punctat faptul că foarte mulți sportivi de valoare se pierd în momentul trecerii de la juniori la seniori.

Plăcut surprins de suflul nou adus de clubul nostru, președintele Federației Române de Baschet a declarat: „Vă felicit pentru acest proiect, pentru entuziasmul pe care îl aveți și energia pe care o aduceți în peisajul baschetului românesc. Ne-am bucura să avem astfel de proiecte în mai multe locuri din țară și m-aș bucura dacă proiectul viabil pe care l-ați prezentat astăzi va prinde contur.”

„Capsula Timpului” - Pariul propus de Știința București

La finalul primului panel de discuții, s-a propus celor prezenți un moment de tip „gamefication” intitulat de organizatori „Capsula Timpului”. Jurnaliștii au fost invitați să completeze un fel de buletin de vot și să estimeze numărul exact al jucătorilor ce vor intra în proiectul CSU Știința București și vor fi, ulterior, convocați pentru etapele preliminare de calificare la Eurobasket 2021.

Estimările, completate exclusiv de către reprezentanții presei sportive, au fost sigilate într-o sticlă care va rămâne la sediul FR Baschet și care va fi deschisă pe data de 23 august 2020, la debutul campaniei de calificare la turneul european. Cel ce va indica exact numărul jucătorilor, formați în următoarea perioadă de CSU Știința București, va primi un premiu fabulos: două invitații OWL Inclusive la meciurile semifinalelor și finalelor competiției Eurobasket 2021. Transportul cu avionul, transferul la hotel și cazarea sunt incluse!

Un alt moment interesant al conferinței a fost cel în care tânărul baschetbalist Dimitris Rasty-Petzalis a adresat câteva întrebări din postura de blogger. Horia Păun, președintele FRB, a recepționat mesajul și l-a încurajat pe fostul internațional român de tineret să se reapuce de baschet. Același lucru l-a făcut și doamna Claudia Georgescu care i-a adus aminte tânărului blogger că vârsta pe care o are este un atuu pentru marea perferomanță. Un moment autentic 100%, prin spontaneitatea lui, atât pentru sportul din România, cât și pentru baschet, ca un tânăr jucător ce luase decizia de a renunța la cariera de jucător la 22 de ani, să fie motivat de personalități marcante din domeniu. Chiar suntem curioși să-i urmărim lui Dimi deciziile din perioada imediat următoare.

Partea a doua a conferinței de presă a adus în fața jurnaliștilor stafful echipelor de baschet (U18, U20 și Liga 1) ale clubului Știința București, cei ce, cu mândrie, își spun „Bufnițele din Regie”.

Key speakers în această parte secundă a conferinței au fost: Goran Vrkic (antrenor principal Liga 1), Ionuț Bâscoveanu (antrenor principal U20), Dan Cîmpean (consultant pe partea de marketing, comunicare și vânzări a secției de baschet) și Vasile Gîlcă (președintele secției de baschet). Cu toții au vorbit despre proiectul propus de Știința București și despre avantajele pe care le aduce un astfel de concept.

Ionuț Bâscoveanu – „Avem un staff numeros, în stilul marilor echipe și acest lucru ne ajută să ne concentrăm exclusiv pe munca pe care o avem de făcut. Am văzut pariul de mai devreme și acest lucru ne responsabilizează și mai tare.”

Goran Vrkic – „Mi-a plăcut de la început acest proiect și m-am alăturat acestei idei imediat, cu toată inima. Programe similare există în Serbia și cred că aceasta este rețeta de succes. Am încredere deplină în stafful meu și sunt convins că ne vom atinge obiectivele”.

Vasile Gîlcă – „Dacă vom reuși să pregătim jucătorii pentru echipa națională, atunci promovarea pe prima scenă baschetbalistică va veni ca o consecință. În momentul în care vom promova nu vom renunța nici o secundă la ideea de a avea întreaga echipă formată din jucători români. Sunt sigur că pe parcursul timpului mulți jucători valoroși din România vor ajunge să îmbrace tricoul Științei București”.

Dan Cîmpean – „Pregătim o serie de acțiuni inovative pe partea de marketing și comunicare. Un prim pas a fost această conferință de presă. Ne dorim să asigurăm o mai bună expunere ”Bufnițelor din Regie” prin mijloacele clasice de comunicare, dar, mai ales, prin acțiunile pe care le vom întreprinde alături de sponsori. „Știința de a arunca la coș... selectiv” și „If you wanna be high, JUMP” sunt două programe pe care ne dorim să le dezvoltăm la nivel național!”

Sportivii Știința București consumă cu incredere apă de la robinet

Un alt moment interesant al conferinței a fost mesajul pe care sportivii noștri l-au transmis în pauza dintre cele două dezbateri. Jurnaliștii au fost invitați să consume cu încredere apă de la robinet așa cum și jucătorii noștri o fac după antrenamente, pe fiecare masă fiind plasate carafe cu apă din rețeaua publică de alimentare cu apă a Bucureștiului. Reprezentanții presei au fost informati că în București există 56 de puncte de control stabilite de Direcția de Sănătate Publică și 181 de puncte de control computerizate ale Apa Nova București, în care zilnic se analizează peste 55 de parametri fizico-chimici.

Credite foto: Răzvan Păsărică / Știința București