Interviu 10 Jan 2017
in Handbal, Analize & interviuri

Sorin Bârză: „Urmează o lună de foc!”

Sorin Bârză: „Urmează o lună de foc!”

Ne propunem să creștem în handbalul românesc și să devenim în fiecare zi tot mai buni.

Chiar dacă mercurul din termometre a coborât cu mult sub minus 10 grade și gerul s-a abătut asupra României, pentru echipa noastră de handbal urmează o perioadă de foc, cu meciuri din trei în trei zile și cu adversari de calibru. Buzău, Dinamo București, Pitești și CSM 2 București sunt echipele care ne vor pune la încercare în acest început de an. Despre acest debut și despre stagiul montan de la Cheile Grădiștei am stat de vorbă cu Sorin Bârză, antrenorul principal al fetelor noastre. Calm și optimist, tehnicianul nostru a punctat aspectele importante din perioada de pregătire și le-a încurajat puternic pe elevele sale înaintea jocului de mâine cu Buzăul (ora 16:00).

Cum a fost perioada de pregătire de la Cheile Grădiștei?

A fost o perioadă foarte bună. Am avut la dispoziție o săptămână în care am putut să lucrăm împreună. Acest lucru a fost un plus și totodată un mijloc de a ne reveni rapid după Sărbători. Luna ianuarie este o lună de foc pentru noi. Avem patru meciuri deosebit de grele, dar care ne pot duce foarte sus în clasament.

S-a omogenizat echipa față de turul campionatului, în urma acestui stagiu montan de pregătire?

Au fost șase zile intense de pregătire și simt că la nivelul echipei s-au legat lucrurile. Mă bucur foarte mult că formăm un grup puternic și urmărim cu toții același obiectiv. Ne propunem să creștem în handbalul românesc și să devenim în fiecare zi tot mai buni.

Cum au răspuns jucătoarele la cerințele tale?

A fost o perioadă în care am îmbinat antrenamentele fizice cu cele tehnico-tactice. Accentul l-am pus mai mult pe antrenamentele tehnico-tactice. Așa cum îți spuneam, urmează o perioadă încărcată pentru noi în această lună și prioritar este să pregătim aceste meciuri cât mai bine.

Cum au fost condițiile de antrenament la Cheile Grădiștei? Acolo merg foarte multe loturi naționale în pregătire...cum a fost primită Știința acolo?

Este un loc unde ar trebui să mergem mai des în cantonament. Resortul Cheile Grădiștei este foarte bine amplasat și foarte bine gândit. Au o sală de handbal, în opinia mea top trei în România, cu o podea foarte bună și cu vestiare moderne. Am avut acces la saună, piscină și la sala de forță. O bază extraordinară.

Ca o concluzie, acest cantonament a fost binevenit la început de an.

Mie nu mi-a plăcut niciodată cât timp am fost sportiv să fiu chemat la antrenamente între Crăciun și Anul Nou. De aceea am preferat să acord o vacanță de câteva zile, ca fiecare sportivă să meargă acasă și să se bucure de Sărbători alături de familie. Pe doi ianuarie am plecat în cantonament, ne-am întors pe opt ianuarie, iar miercuri deja avem primul meci din 2017.

Spuneai că urmează o perioadă foarte încărcată acum, cu meciuri tari.

Le tratăm pas cu pas. Miercuri întâlnim Buzăul (meci programat la ora 16:00), o echipă solidă cu jucătoare cu experiență. Au o apărare puternică și agresivă. Apoi urmează meciul cu Dinamo și cu Pitești, ambele partide în deplasare. Vor fi foarte grele și sper să obținem cât mai multe puncte.

Realist vorbind, ce ne propunem din această triplă?

Nu am cum să răspund la această întrebare. Eu abordez fiecare meci la victorie.

Sunt noutăți în lotul Științei București?

Am realizat un singur transfer. Mirela Vîlcu este noua noastră jucătoare. Evoluează pe postul de pivot și are o mare experiență. De-a lungul timpului a jucat și în Liga Națională pentru Roman, iar noi am transferat-o acum de la CSU Galați. Sper să ne ajute foarte mult în axul central în apărare și în atac.

S-a integrat deja în lotul nostru?

Da, eu cred că s-a integrat foarte bine. Este o jucătoare cu experiență și aveam nevoie de o handbalista cu profilul ei. Mereu caut să am un ax al apărării foarte, foarte solid și cum meciurile sunt obositoare, avem nevoie de o bancă lungă.

Tu ai fost unul dintre cei mai buni portari ai României. Ai jucat în Champions League alături de Dinamo București, ai evoluat în echipa națională o mulțime de ani, în Franța... cum stă Știința la capitolul portari?

În momentul de față lucrăm cu trei fete de mare perspectivă: Lili Tanvuia, Sara Abed și Nicoleta Pășălan. Sunt trei jucătoare tinere care în fiecare săptămână învață ceva și au o rată de progres foarte bună. Evident, aici este un nivel superior față de cel de la care vin ele. Este foarte important să lucrăm mult tehnic individual, să lucrăm psihologic mult individual. Nu vreau să aibă vreo teamă atunci când întâlnesc aruncătoare foarte bune sau cu experiență mai mare.

Urmează trei meciuri grele cu Buzău, Dinamo și Pitești. Cum le simți pe jucătoare? Sunt montate sau au trac?

Eu sper să aibă acea doză de emoții constructive. Încerc să le transmit cât mai multe informații despre adversari, ca să știm la ce ne așteptăm în fiecare moment. Sper să nu aibă trac deloc și să joace cât mai bine.

Am păstrat cea mai dificilă întrebare spre final. Au trecut șase luni de când ai venit alături de noi la Știința București. Ai început aici un proiect nou, cu jucătoare noi și cel mai important cu o echipă de fete. Până să vii la Știința ai lucrat doar cu echipe de băieți. Cum a fost această trecere?

Prima lună a fost ușor înspăimântătoare, dar ușor-ușor și eu și fetele am început să ne adaptăm. Am pornit aici realmente cu o echipă nouă. Jucătoarele au venit din toate părțile, nu se cunoșteau... A fost dificil pentru mine nu doar pentru că treceam de la o echipă masculină la una feminină, ci și pentru că a trebuit să creez acele relații între ele. Fetele nu se cunoșteau, abia apoi am demarat antrenamentele handbalistice.

Îți pare bine că ai făcut acest pas și că te-ai alăturat acestui proiect de la Știința București?

Da, mă bucur foarte mult. Provocare există la fiecare antrenament și îmi place foarte mult să lucrez cu acest grup pe care îl avem. Vreau să formez un nucleu puternic, vreau să avem un cuvânt de spus și anul acesta și în viitor.

Practic, vezi o colaborare pe termen lung cu aceste jucătoare la Știința București.

Da, așa este. Mai râdeau prieteni ai mei de mine și îmi spuneau că sunt un antrenor sentimental. Nu neapărat doar obiectivele handbalistice pe termen scurt le urmărim. Cum este si deviza clubului Știința București, educație și sport, încercăm să punctăm ambele aspecte la cel mai înalt nivel posibil. Jucătoarele sunt studente și mereu trebuie să fie atente la latura aceasta educațională, apoi încercăm să fim profesioniști și în handbal.

La final, ce mesaj ai la început de an pentru fanii Știința București?

Sper să reușim într-un interval de timp cât mai scurt să avem un loc al nostru (n.a. o bază de pregătire) și să îi avem în număr cât mai mare alături de noi, în sală. Apoi, sunt convins că nu îi vom dezamăgi și sunt absolut sigur că nici ei pe noi!

Mulțumim pentru interviu și multă baftă!

Carte de vizită:

Nume: Sorin Ion Bârză

Data nașterii: 18 ianuarie 1976

Post pe care a evoluat: Portar

Echipe la care a activat ca antrenor: Știința Bacău, Energia Târgu-Jiu (masculin)

Selecții în echipa națională: 75

Studii: Licențiat în Științe Juridice – Facultatea de Drept – Universitatea București