10 Apr 2017
in Baschet

Știința București campioana României la baschet U20

Știința București campioana României la baschet U20

Jucătorii noștri au reușit să câștige medaliile de aur după ce au trecut în ultimul joc de Steaua CSM Eximbank cu scorul 102-77 și au dat peste cap calculele hârtiei. Elevii lui Ionuț Bâscoveanu au reușit cel mai mare come back din istoria competiției.

Știința București este noua campioană a României U20. „Bufnițele din Regie” au reușit în ultima zi a turneului final o revenire incredibilă și au spulberat calculele hârtiei. Pentru a deveni campioni, elevii lui Ionuț Bâscoveanu aveau nevoie de o victorie la 24 de puncte diferență în fața Stelei, un adversar de calibru, care până la momentul jocului arătase o mare forță colectivă.

Dar jucătorii noștri au intrat în teren fără complexe și cu o dorință de victorie imensă și au reușit să dicteze clasamentul final.

În celălalt meci al zilei, jucătorii de la Colegiul Național Aurel Vlaicu au trecut de U-BT Cluj cu scorul 82-59.

Dar iată cum „sună” cronica de meci pe care „Bufnițele din Regie” au redactat-o după acest turneu final.

CNAV Eagles Sports 82-59 U-BT Cluj-Napoca

Admirabil efortul clujenilor din primele 15 minute, perioadă în care s-au luptat exemplar pentru fiecare minge! Scorul a mers cap la cap până la mijlocul sfertului 2, când „mașinăria de baschet” a celor de la Vlaicu a început să funcționeze la turație maximă. Aceștia aveau nevoie de o victorie pentru a-și securiza șansele la medaliile cele mai strălucitoare.

Daniel Mâinea, de la CN Aurel Vlaicu, a reușit încă un double-double, cu 13 puncte marcate și 13 recuperări! Se pare că acest număr 13 le-a adus ghinion „vulturilor din Grivița”, două ore mai târziu, dar și un trofeu lui D. Mâinea, MVP-ului turneului.

Mai bine să nu anticipăm ce veți citi la finalul acestei (din nou, lungi) cronici...

Evidențiații partidei au fost: Ciucă 15p, Frații Mâinea 12p și 13p și Arteni 10p, pentru CN Aurel Vlaicu, respectiv Berculescu 17p, Teir 12p și Mureșan 10p, pentru clujeni. Acestuia din urmă îi urăm, cu ocazia zilei de naștere, să fie sănătos, că talentat este! La mulți ani, Muri!

Steaua Baschet 77-102 Știința București

Indiferent de miza colosală a partidei, acest duel este unul al orgoliilor.

În faza de calificare, steliștii „ne-au cam dat cu sala-n cap”, învingându-ne, ca și Vlaicu, de două ori!

De aceea spuneam la începutul turneului că Bufnițele pleacă cu șansa a patra... Am „furat-o” la 10p prin noiembrie anul trecut și la... 32p în februarie, de la Steaua și la 14p, respectiv 23p, de la Vlaicu!

Ce s-a întâmplat în meciul cu Vlaicu, din prima zi a turneului, știți: înfrângere la 13p. Iar 13?

După această înfrângere, a urmat victoria cu Clujul, singura variantă care ne mai dădea dreptul de a visa.

Așa s-a transformat meciul cu Steaua într-un meci de OWL OR NOTHING!

Puțini sunt cei care știau despre ambiția lui Ionuț Bâscoveanu, antrenorul nostru, de a le demonstra foștilor săi colegi de la Steaua ce înseamnă OWL IN...

În plus, mai erau și revanșele personale ale unor foști jucători de-ai noștri, ce au îmbrăcat până anul trecut tricourile roș-albastre...

OWL TOGETHER a fost cuvântul de ordine al zilei de duminică în vestiarul celor de la Știința, iar statisticile ne demonstrează că toate bufnițele au crezut că pot răsturna handicapul de 25 de puncte, atât cât aveau nevoie pentru a câștiga medaliile de aur!

Dacă dorința de revanșă a lui Diculescu , Nasturescu, Neagu și Diaconescu erau previzibile, aceștia înscriind 26, 16, 11, respectiv 3 puncte, spiritul „BOO-HOO-HOO” a „contaminat” întreaga echipă, fiecare dintre cei ce au evoluat pe teren reușind să pună punct după punct sau să contribuie, prin apărare, la o victorie răsunătoare. Am remarcat explozia și descătușarea lui @Ștefan Bîrloveanu, autorul unui meci formidabil, încheiat cu 19p (1x3p), pentru un +23 la eficiență!

Dar revelația acestui meci și cel mai eficient jucător de pe teren a fost Gege Blaj, un „bufnițoi” de doar 17 ani, venit de curând în cuibul nostru! Gege a lăsat la o parte smerenia și sfiala primite în educația lui de brașovean și a terminat meciul în Double-Double (22p și 12 recuperări), 88% procent de reușită la aruncări și... +34 la eficiență! Asta înseamnă să fii... BUFNIȚĂ!

De la Steaua i-am remarcat pe Georges Darwiche, una dintre certitudinile acestei generații, un super playmaker și un foarte bun marcator, astăzi înscriind 15p (4x3p) și oferind 7 pase decisive. Cel mai eficient (+16) din tabăra stelistă a fost tot un puști de 17 ani, același Andrei Arion, autorul a 11p și al celor mai multe... recuperări din echipa sa, 5! O evoluție solidă au avut și Andrei Calenic și Victor Petrache, care au înscris 13p, respectiv 11p.

Remarcații acestui Turneu Final, nume de care sigur vom mai auzi, au fost:

Daniel Mâinea (Vlaicu) - MVP

Daniel Mâinea (Vlaicu) - Best Rebounder

Cristian Mâinea (Vlaicu) - Best Defender

Dragoș Diculescu (Știința) - Top Scorer

Andrei Arion (Steaua) - Rising Star

BEST FIVE (TF U20 - 2017):

Antonio Năsturescu (Știința) - Best Point Guard

Dragoș Diculescu (Știința) - Best Shooting Guard

Camil Berculescu (U-BT) - Best Small Forward

Daniel Mâinea (Vlaicu) - Best Power Forward

Andrei Calenic (Steaua) - Best Center

Clasament final turneul final U20 baschet masculin:

  1. Clubul Sportiv Universitar Știința București

  2. Colegiul Național Aurel Vlaicu

  3. Steaua CSM Eximbank București

  4. U-BT Cluj-Napoca

Vom reveni, zilele următoare, cu foto, video și noi detalii despre această ediție a Turneului Final U20 - masculin, desfășurată sub deviza „Stand Tall, Talk Small, Play Ball”.

Credite foto: Sabin Malisevschi

Autori: Edward Stănescu / Dan Cîmpean