Se apropie cu pași repezi sfârșitul unui an dificil pentru echipa de handbal feminin Știința, în care echipa se luptă să rămână în Liga I. Am discutat cu Sorin Bârză, antrenorul principal al echipei despre ce înseamnă să pierzi și cum se raportează el la rezultatele obținute până acum în sezonul competițional 2023-2024. Gânduri bune și un mesaj pentru toată echipa de handbal feminin Știința.

R: Sorin, ce înseamnă pentru echipă sfârșitul lui 2023, după o serie de competiții în care rezultatele nu au fost cele sperate pentru echipa de handbal feminin Știința?

Sorin Bârză: 

Este complicat de gestionat în momentul ăsta. În ultimul meci chiar am nădăjduit că vom putea obține prima victorie din sezon și totuși lucrurile nu au arătat așa. E un moment de analiză. Meciurile oficiale din sezon pe anul acesta s-au încheiat, tocmai ce s-a terminat și scurta vacanță de o săptămână și am reînceput antrenamentele. 

În general, în luna decembrie programul este axat pe pregătire fizică, niște jocuri amicale și cred că este o perioadă binevenită, de care avem nevoie. Cumva, trebuie să repornim. Deși nu ni s-au anulat toate șansele de a rămâne în prima ligă, s-au diminuat puternic și ne vom axa pe a obține niște victorii, în primul rând pentru moralul nostru.

Va trebui să ne agățăm de fiecare șansă pe care o vom avea pentru a obține puncte. 

Este greu, este foarte greu. Echipele cu care jucăm sunt niște echipe puternice. Noi suntem fideli principiilor pe care am pornit reconstrucția de acum 2 ani, de a folosi cât mai multe jucătoare tinere și de a ne dezvolta latura de club formator de tinere jucătoare.

Moralul echipei suferă acum și este o parte clară pe care va trebui să lucrăm în următoarea lună. Timpul nu este aliatul nostru și va trebui foarte repede să punem multe lucruri la punct – diferit sau la fel dar mai bine executat.

O perioadă din asta care te scoate un pic din stresul competitional și îți dă mai mult timp de pregătire s-ar putea să fie avantajoasă și moral și fizic. Pentru că altfel, în 7 ianuarie avem un prim meci oficial în Cupa României, următorul weekend începe etapa următoare din campionat. Nu avem nicio pauză în afară de luna decembrie în care să ne concentrăm să reparăm și să îmbunătățim lucrurile de până acum. 

R: Ai zis că e nasol să pierzi, că atunci când pierzi apar cele mai mari dileme, trebuie să vezi dacă schimbi ceva, dacă nu schimbi. Ați avut deja discuțiile la rece

Sorin Bârză: 

Le-am început, da și, probabil, vom avea mai multe discuții pe parcurs. Sunt mereu grele discuțiile în situația asta. Dacă aveam niște puncte în clasament probabil erau mai ușoare. 

R: Ce instrumente ai în calitate de antrenor pentru a sprijini echipa să continue lupta cum mai mare determinare?

Sorin Bârză: 

Eu ar trebui să am toate instrumentele. Din păcate, când pierzi apar dilemele astea foarte mari în care nu știi foarte foarte clar ce s-a întâmplat. Adică știi ce ai făcut bine. Simți că în anumite perioade ai făcut foarte bine și jocul nostru chiar nu arată rău.  

Poate că ar fi trebuit să gestionăm mai bine psihic și psihologic anumite momente. 

Nu discut despre fizic și fizico tactic, dar psihic am făcut niște greșeli pe parcursul jocurilor oficiale

Este o muncă în echipă și nu poți contabiliza decât suma greșelilor individuale.

R: Din experiența ta de sportiv ai exemple personale despre cum ai depășit astfel de momente?

Sorin Bârză: 

A fost o carieră lungă și au fost perioade de toate felurile. Îmi aduc aminte cum în 1997 am ieșit campion național și anul următor ne-am luptat pentru salvarea de la retrogradare. Au fost situații în care până în penultima etapă nu știam dacă vom rămâne în prima ligă sau nu.

Ce m-a motivat a fost că aveam un un obiectiv, luptam pentru un obiectiv. În plus, am primit încurajări și m-am simțit parte din echipă.

În asta stă totul, individul trebuie să vină în sincronizare cu echipa. 

R: Ce mesaj ai pentru echipa ta înainte de meciurile din ianuarie?

Sorin Bârză: 

Eu mi-aș dori foarte mult să nu abandoneze lupta și fiecare lucru pe care-l facem în fiecare moment să fie mai bun decât până acum. Nu e simplu, dar sper să reușim cu toții să facem acest lucru. Câte un pic mai bine în fiecare zi.

#haistiinta